Omistaminen + Talous ja raha-asiat

Kun olet ostanut asunnon

Omistajaksi rekisteröityminen

Uuden osakkeenomistajan tulee rekisteröidä tehty osakesiirto yhtiön osakeluetteloon. Yleensä kiinteistövälittäjä hoitaa rekisteröinnin osakkaan puolesta. Kun asuntokauppa tehdään suoraan ostajan ja myyjän välillä, ostajan tai perinnön saajan tulee itse toimittaa tarvittavat asiakirjat isännöitsijätoimistoon.

Rekisteröintiä varten tarvittavat asiakirjat

  1. Kauppakirja (tai muu siirtokirja, kuten perukirja lahjakirja, ositussopimus)
  2. Osakekirja (etusivu ja siirtomerkinnät)
  3. Verohallinnon lomake, jossa on joko verotoimiston leima tai kiinteistövälittäjän todistus veron maksamaksisesta.

Perinnönjako- ym. erikoissaantotilanteissa tarvitaan yleensä myös näitä: vainajan sukuselvitys, testamentti ja/tai perinnönjakokirja.
Lisätietoja saat isännöitsijätoimistolta.

Rekisteröintiasiakirjojen toimittaminen

Voit lähettää asiakirjat skannattuina sähköpostilla tai kirjepostina isännöitsijätoimistoon, tai käy toimistollamme paikan päällä.

Maksulomakkeet

Kun osakesiirto on rekisteröity, lähetämme uudelle osakkeenomistajalle vastikkeenmaksulaskun, jolla vastikkeet ja muut maksut tulee suorittaa. Jokaisella maksajalle ja maksukohteelle on oma pysyvä viitenumero. Sama vastikkeenmaksulaskua käytetään kuukausimaksujen maksamiseen koko laskussa mainitun maksukauden ajan.

Sähköposti

Ilmoita kaikkien osakkeenomistajien sähköpostiosoitteet isännöitsijätoimistoon. Talon posti osakkaille ja asukkaille (tiedotteet, laskut ja kutsut) lähetetään aina ensisijaisesti sähkpostitse.

Muuttoilmoitus

Osakerekisteröinnin yhteydessä uuden omistajan osoitteeksi merkitään kauppakirjassa mainittua osoitetta. Kun muutat taloon tai talosta, muista tehdä muuttoilmoitus sekä viranomaisille että suoraan taloyhtiölle näiden nettisivujen muuttoilmoituslomakkella.

Nettisivujen käyttäjätili

Kun olet toimittanut rekisteröintiasiakirjat, voit luoda käyttäjätilin taloyhtiön nettisivuille klikkaamalla Kirjaudu-linkkiä nettisivujen oikeassa ylälaidassa. Kirjautuneena käyttäjänä voit ylläpitää omat yhteystietosi ja pääsyn osakkaille tarkoitettuun materiaaliin.

Päivitetty 26.6.2018
Tekijä: Freddis Oy Ab