Omistaminen + Talous ja raha-asiat

3 tapaa maksaa taloyhtiön kuukausilaskut

Taloyhtiösi tarjoaa maksuvaihtoehtoina paperi/pdf-laskun, e-laskun sekä suoramaksun. Tässä esitellään vaihtoehdot tarkemmin.

Paperi/pdf-lasku

Kuukausittainen paperi- tai pdf-lasku postietaan sinulle kerran vuodessa siihen laskutusosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut isännöitsijätoimistoon, postitse tai sähköpostitse.*) Lasku on voimassa 12 kuukautta, tai laskussa ilmoitetun maksukauden ajan. Sinun tulee maksaa lasku joka kuukausi käyttäen samaa viitenumeroa. Jos omistat useita kohteita, niin eri kohteiden laskuja ei voi yhdistää, vaikka ne olisivat samassa taloyhtiössä, koska maksu kohdistetaan aina viitenumeron perusteella.

Yhtiökokous päättää vuosittain uudesta hinnastosta seuraavalle maksukaudelle. Siksi laskua ei kannata maksaa etukäteen kauemmin kuin siinä ilmoitettuun viimeiseen maksukuukauteen asti.

Voit tarkistaa, mistä kuukaudesta lähtien oman taloyhtiösi maksut voivat muuttua nettisivujen kohdasta Talosta > Perustiedot.

Paperilaskun voi myös toimittaa pankin maksupalveluun. Silloin pankki huolehtii laskun maksamisesta. Varmista kuitenkin, että pankissa huomioidaan laskussa mainittu maksukausi.

*) Jos asunnolla on useita omistajia, lasku toimitetaan vain sille, joka on merkattu maksuista vastaavaksi henkilöksi isännöitsijätoimiston asiakasrekisterissä. Voit vaihtaa vastaanottajan ottamalla yhteyttä isännöitsijätoimistoon.

E-lasku

Voit saada taloyhtiön kuukausilaskut suoraan verkkopankkiisi. Kun maksat verkkopankissa taloyhtiön laskun, verkkopankki ehdottaa sinulle e-laskusopimuksen tekoa. Toinen vaihtehto on, että menet verkkopankin e-lasku-osioon ja etsit taloyhtiön nimellä tai y-tunnuksella.

E-laskusopimus on viitenumero/maksutilikohtainen. Jos esimerkiksi omistat samassa taloyhtiössä asunnon  ja autotallin, ja nämä laskutetaan eri viitenumeroilla, niin sinun tulee tehdä kaksi e-laskusopimusta.

Milloin e-lasku ilmestyy verkkopankkiin?

Isännöitsijätoimisto lähettää seuravan kuukauden e-lasku pankkiin yleensä edeltävän kuukauden 22. päivänä, tai ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Lasku ilmestyy verkkopankkiin seuraavana päivänä. Jos teet e-laskusopimuksen 16. päivän jälkeen, saatat joutua syöttämään vielä seuraavan kuukauden lasku itse verkkopankkiin.

Pitääkö lasku aina joka kuukausi erikseen hyväksyä?

Voit verkkopankissa määrittää, maksetaanko lasku automaattisesti ilman erillistä hyväksymistä eräpäivänä, vai haluatko hyväksyä maksun aina erikseen. Ennen eräpäivää pystyt muokkamaan summaa ja muuttamaan eräpäivää.

Saanko enää ollenkaan paperilaskuja taloyhtiöltä?

Vaikka olisit tehnyt taloyhtiön kanssa e-laskusopimuksen, saatat silti saada joitakin kuukausilaskuista poikkeavia laskuja kotiin paperisina, ja joudut ne käsin syöttämään verkkopankkiin.

Jos et enää halua e-laskua

E-laskusopimuksen irtisanominen tehdään omassa verkkopankissa.

Voiko yritys saada e-laskua?

E-lasku on tarkoitettu vain kuluttaja-asiakkaille. Yritysasiakas voi ilmoittaa finvoice-laskuosoitteensa sähköpostilla isännöitsijätoimistoon.

Suoramaksu

Suoramaksu vastaa käytännössä suoraveloituspalvelua, jota jouduttiin lakkauttamaan Euroopan maksualueen määräysten takia. Tee suoramaksusopimus omassa pankkikonttorissasi. Suoramaksupalvelu on tarkoitettu vain niille, joilla ei ole verkkopankkitunnuksia tai eivät käytä verkkopankkia aktiivisesti. Kun otat suoramaksupalvelun käyttöön saatat joutua maksamaan vielä seuraavan kuukauden lasku itse.

Päivitetty 7.11.2019
Tekijä: Freddis Oy Ab